- SZB

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Zwartewaal is een dorp en voormalige gemeente in de gemeente Brielle (ZH)
In 2004 telt het dorp 1940 inwoners.
In 1980 ging de gemeente Zwartewaal samen met Vierpolders in Brielle op.
Door de aanleg van het Hartelkanaal zijn grote delen van Zwartewaal verdwenen.

Net als Maasluis was Zwartewaal voor een groot deel afhankelijk van de visserij. Vanuit het dorpje ging men met een Gaffelschuit de zee op, soms wel tot Ijsland aan toe. Vaak met een 12 koppige bemanning (of zoms nog meer) aan boord, want er moest worden gewerkt monden gevoed worden, dus een groot deel van het dorp was aangewezen op de inkomsten van der Zee.


Erger werd het na een flink aantal tragische ongelukken. Zoals in januari 1815 toen het visschersschip "Prinses van Oranje" met bemanning en al verdronk na aanvaring met een ander schip. Zo waren er nog meer ongelukken dat soms complete families ineens zonder het mannelijk gedeelte verder moesten. Ook gingen de kinderen janaf een jaar of 10-14 al mee.

Toen ook nog eens de Nieuwe Waterweg gegraven werd, de concurrentie ondertussen moordend was en er geen zoute haring meer te verdienen was, is min of meer het vissen in Zwartewaal gestopt.

Tegenwoordig is Zwartewaal een rustiek dorpje waar het soms lijkt dat de tijd heeft stilgestaan. Aan het haventje herinnert een oorlogsmonument nog aan het trieste gebeuren waar onder andere een vader en drie zonen van der Zee door het oorlogsgeweld zijn omgekomen. Verder is het een rustig dorpje met z'n mooie natuur, gelegen tussen grofweg Brielle en Spijkenisse.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu